Njolla të errëta dhe të ndritshme shihen për herë të parë në Neptun nga Toka

Për herë të parë, astronomët kanë vëzhguar një pikë të errët në Neptun nga Toka dhe gjithashtu kanë zbuluar një pikë të shndritshme shoqëruese pranë saj. Këto tipare nuk kanë një origjinë të qartë, por puna ofron një pasqyrë të re se si krijohen në radhë të parë këto tipare të veçanta.

Ndërsa njolla si Njolla e Madhe e Kuqe në Jupiter janë të njohura për qindra vjet, ishte vetëm në vitin 1989 që fluturimi i Voyager 2 zbuloi gjithashtu pika në Neptun. Njollat në planetin e madh blu janë jetëshkurtër, gjë që është shumë e ndryshme nga Njolla e Madhe e Kuqe. Në vitin 2018, Hubble pa njolla të reja në Neptun, të cilat u ndoqën me Teleskopin shumë të madh të Observatorit Jugor Evropian (VLT), raporton “iflscience”.

Falë instrumenteve në VLT, astronomët ishin në gjendje të matnin dritën e diellit të reflektuar nga Neptuni në thellësi të ndryshme në atmosferë, duke u dhënë atyre mundësinë për të studiuar këto pika në tre dimensione.

“Jam absolutisht i emocionuar që kam qenë në gjendje të bëj jo vetëm zbulimin e parë të një njolle të errët nga toka, por gjithashtu të regjistroj për herë të parë një spektër reflektimi të një veçorie të tillë”, tha Patrick Irwin, profesor në Universitetin e Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar dhe studiuesi kryesor në studim. “Që nga zbulimi i parë i një njolle të errët, gjithmonë kam pyetur veten se cilat janë këto tipare të errëta jetëshkurtra dhe të pakapshme”.

Ekipi beson se errësira e njollës shkaktohet nga prania e një strukture molekulare që është më pak reflektuese. Kjo mund të shkaktohet nga një material i errët që noton lart nga një shtresë më e thellë, ose nga kondensimi i akullit të sulfurit të hidrogjenit në produktin e një reaksioni kimik të shkaktuar nga drita. Të dy skenarët janë shumë të ndryshëm nga Njolla e Kuqe e Madhe e Jupiterit, e cila është një anticiklon masiv.

“Në proces ne zbuluam një lloj reje të rrallë të thellë të ndritshme që nuk ishte identifikuar kurrë më parë, madje edhe nga hapësira”, shpjegoi bashkëautori i studimit Michael Wong, një studiues në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, ShBA.